APOSTILE și SUPRALEGALIZĂRI

traduceri autorizate

Aplicarea apostilei în România

 

În sensul Convenției de la Haga din 1961, Apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției. Până în prezent, 64 de state au aderat la Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961, iar România este semnatară a acestei convenții începând cu data de 16 martie 2001.

conventia de la haga

Scopul eliberării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.
Apostila dovedeşte că actul pe care a fost aplicat respectă cerinţele de validitate reglementate de un stat.

Pe actele oficiale române se aplică apostila numai în situaţia în care actul respectiv urmează a fi folosit într-un stat care este parte la Convenţia de la Haga din 1961. După aplicarea apostilei actului oficial românesc de către autorităţile române competente, actul este valabil în statul solicitat fără nicio altă formalitate suplimentară.

supralegalizare

Aplicarea supralegalizării în România

Supralegalizarea este procedura efectuată de către autoritățile competente din România, prin care se atestă, pentru statele care nu sunt semnatare ale Convenției de la Haga sau cu care România nu are tratate bilaterale pentru recunoașterea reciprocă a actelor, faptul că actul supus acestei proceduri este un act oficial, veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acționat semnatarul actului și identitatea sigiliului sau a ștampilei de pe acest act.

În Romania, supralegalizarea este o procedură diferită față de procedura de apostilare. Convenția de la Haga, încheiată la 5 octombrie 1961, a avut ca scop suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, statele semnatare dorind să elimine cerința supralegalizării diplomatice sau consulare a actelor oficiale străine.

Actele și documentele care pot fi supralegalizate sunt acte originale, copii legalizate și traduceri legalizate ale acestora. Unele documente, printre care și actele de studii și anexele acestora emise de instituțiile de învățământ din România, necesită a fi vizate de autoritatea competentă, înainte de a fi supralegalizate.

Biroul nostru oferă servicii complete și rapide de obținere a apostilei si a supralegalizării, inclusiv livrare la sediul sau domiciliul dumneavoastră.

Ne găsești în Suceava pe Strada Aleea Trandafirilor, Nr.10, Bl. 10, Sc. A, Ap. 1

Contactează-ne!

Ne puteti contacta prin telefon sau email la adresele afisate mai jos:

Aleea Trandafirilor, nr.10, Bl. 10, Sc. A, Ap. 1, Suceava

L-V: 8:00-16:00, S-D: Închis